Warning: mysqli_fetch_array() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /customers/d/5/a/brigitteraskin.be/httpd.www/_include/globals.php on line 22 Brigitte Raskin
 

09/05/2017 Naar sprookjesland Denemarken

Van 9 tot en met 14 mei begeleidt Brigitte Raskin een cultuurreis van het Davidsfonds naar Denemarken. Ze is vertrouwd met het sprookjesland sinds ze twee boeken, Hartenheer en De gestolen prinses, schreef over het zestiende-eeuwse koningspaar Christiaan II en Elisabeth, die een zus van keizer Karel was. Op de reis wordt het spoor van dit tragische echtpaar gevolgd, maar komt net zo goed het hedendaagse Denemarken aan bod. Het museum Louisiana is een van de mooiste musea van moderne kunst ter wereld, Kopenhagen en Malmö zijn steden die tegelijk heel oud en hypermodern zijn. Met ook het bezoek aan culturele hoofdstad 2017 Aarhus erbij kan de reis overigens beschouwd worden als een ronde van Denemarken - de drie grote eilanden worden doorkruist, en dan is er nog de oversteek naar Zweden. U kunt zich hier inschrijven.

 

17/03/2017 PRINSESSEN BELEVEN GEEN SPROOKJES

Het leven van prinsessen is geen pretje, althans niet dat van echte, historische prinsessen. Dat is het thema van de cursus die Brigitte Raskin geeft voor de Davidsfonds Academie, in Overijse, op 17, 24 en 31 mei. Ze beschrijft en illustreert de levens van Johanna de Waanzinnige, Margareta van Oostenrijk en Isabella van Oostenrijk, respectievelijk de moeder, de tante en een zus van keizer Karel.

 

14/03/2017 De Taalgrens

Ook dit voorjaar vervolgt Brigitte Raskin haar succesrijke reeks lezingen over ‘De taalgrens. Of wat de Belgen zowel verbindt als verdeelt’, met haar gelijknamige boek in de hand; hoor haar hier het boek voorstellen. Op 14 maart is ze 's namiddags te gast in Mechelen, op 16 maart in Kalmthout-Essen en op 11 april in Oostende. Deze lezingen zijn georganiseerd door de plaatselijke afdeling van Neos, waarmee geïnteresseerden best contact opnemen.     

 

02/06/2016 Vlaamse kunst in New York

Van 2 tot 7 juni begeleiden Brigitte Raskin en Stijn Alsteens, moeder en zoon, een culturele Davidsfondsreis naar New York. Die heeft als thema ‘Vlaamse kunst in de topmusea’ en als hoogtepunt een exclusieve rondleiding op de tentoonstelling ‘Van Dyck. The anatomy of Portraiture’ in The Frick Collection, waarvan Stijn Alsteens een van de twee organisatoren is en waarover u hier een inleiding in de New York Times kunt lezen. Het artistieke programma van de reis omvat ook een bezoek aan het museum The Cloisters en een lezing en rondleiding in het Metropolitan Museum Of Art, het sightseeing programma een bezoek aan Ellis Island en het Memorial Museum 9/11. 

 

23/04/2016 Humor en de macht van de lach

Op 23 april 2016 leidt Jan Hautekiet in Leuven (Faculteit Letteren, 14-16u) een rondetafelgesprek over ‘Humor en de macht van de lach’, met als gasten Gal, Freek Van De Velde, Luuk Gruwez, Joël de Ceulaer en Brigitte Raskin.

 

21/02/2016 Vijandige Vergezichten

In het Stedelijk Museum Aarschot, Elisabethlaan 103, loopt van 21 februari tot 3 mei 2016 de tentoonstelling Vijandige Vergezichten, de Groote Oorlog op kleine schaal. Die brengt de originele tekeningen van Joseph Raskin als verkenner aan het IJzerfront in combinatie met foto’s die Patrick Lagrou recentelijk van dezelfde locaties maakte. Ze tonen de ‘vijandige vergezichten’ van toen als vredige landschappen. Wie de bijbehorende brochure wil bestellen kan hier terecht.

 

20/02/2016 IJzerklanken

Brigitte Raskin en pianist Waldo Geuns brengen op 20 februari 2016 om 19u in Aarschot, cc Het Gasthuis, hun podiumprogramma IJzerklanken, bij gelegenheid van de opening van de tentoonstelling Vijandige Vergezichten in het Stedelijk Museum. Iedereen is welkom, maar aanmelding is noodzakelijk. In IJzerklanken versmelt het frontverhaal van brancardier-verkenner Joseph Raskin in woord en beeld met pianocomposities uit de oorlogsjaren van o.a. Debussy, Ravel, Stravinsky. Joseph Raskin is de oom van de schrijfster, over wie ze het familie-epos De eeuw van de Ekster heeft geschreven. Voor meer informatie zie www.waldogeuns.com en de reportage hier.

 

12/03/2015 Dagen zonder suiker

In krant De Standaard zijn deze maanden acht ‘correspondenten’ aan het schrijven gegaan over onderwerpen die vandaag in het brandpunt van de belangstelling staan (of dat best zouden doen). Brigitte Raskin is de moeder van Correspondent Suiker Lotte Alsteens en ze is nu ook proefkonijn. Brigitte is 67 en weegt 67. Ze eet bij elke koffie iets zoets, en ze drinkt véél koffie. Koken laat ze over aan haar man, want zelf bakt ze er weinig van. Met de hulp van coach Ann leert ze dit voorjaar anders eten, te beginnen met dagen zonder suiker. Op haar weg naar een gezond eetpatroon schrijft Brigitte een blog die u hier kunt volgen. 

 

02/03/2015 Vijandige vergezichten

In KADOC Leuven loopt van 2 maart tot 26 april 2015 de tentoonstelling Vijandige vergezichten, de Groote Oorlog op kleine schaal. Die brengt de originele tekeningen van Joseph Raskin als verkenner aan het IJzerfront in combinatie met foto's die Patrick Lagrou recentelijk van dezelfde locaties maakte. Ze tonen de 'vijandige vergezichten' van toen als vredige landschappen. Meer informatie over de tentoonstelling vindt u hier; wie de bijbehorende brochure wil bestellen kan hier terecht.

 

01/03/2015 Op reis naar Spanje met Brigitte Raskin

Van 18 tot 23 mei 2015 begeleidt Brigitte Raskin voor Davidsfonds Cultuurreizen een reis naar Castilië, Spanje, in het spoor van Johanna de Waanzinnige, de moeder van Keizer Karel en ooit vorstin in de Nederlanden en bewoonster van het Brusselse paleis. Meer informatie vindt u hier. En inschrijven kunt u hier.

 

01/01/2015 Spion aan het IJzerfront

Brigitte Raskin geeft lezingen met als titel 'Spion aan het IJzerfront', over het verkennerswerk van haar oom Joseph Raskin tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zo'n lezing kan zowel door scholen als verenigingen geboekt worden. Informatie hierover vindt u in de brochure 'Verhalen uit Niemandsland, WOI in 25 lezingen' op pagina 22.

 

30/09/2014 Dagcursus 'De Taalgrens' in Ieper

Aan de hand van haar boek De Taalgrens, of wat de Belgen zowel verbindt als verdeelt, geeft Brigitte Raskin voor Davidsfonds Academie een cursus over de vorming van de taalgrens en de geschiedenis van België. Na een eerste cursus in Halle, een tweede in Kortrijk, een derde in Schilde, een vierde in Tienen, is nu een vijfde in Ieper aan de beurt. De cursus is gespreid over de namiddagen van de dinsdagen 30 september en 7, 14 en 21 oktober 2014, telkens van 14 tot 16.30 uur, in het Cultureel Centrum Het Perron, Fochlaan 1, Ieper (naast het station). Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijving vindt u hier.

 

22/03/2014 Moeder en zoon

Terwijl het meestal de kinderen zijn die naar hun ouders (moeten) luisteren, luistert moeder Brigitte Raskin graag naar haar zoon Korneel Alsteens, hoboïst. Het gebeurt dat de schrijfster en de muzikant samen optreden, dit voorjaar op 22 maart 2014 in wat bovendien hun thuisbasis is: Hoeilaart. Afspraak in het gemeenschapscentrum Felix Sohie, Gemeenteplein 39, om 20 uur. Korneel speelt samen met Il Clarino Consort, dat barokmuziek brengt, met onder andere het hoboconcerto van Alessandro Marcello op het programma. Het evenement kan overigens ook geboekt worden: ofwel bij Il Clarino Consort ofwel via het contactadres op deze website - een tip voor wie iets moois wil organiseren op moederdag.

 

21/01/2014 Literaire Moeders

Het Letterenhuis in Antwerpen heeft aan onder anderen Brigitte Raskin gevraagd of zij een literaire moeder heeft. Ze geeft antwoord op de vraag op de eerste van twee avonden, 21 en 28 januari 2014, die aan dat onderwerp zijn gewijd. "Een literaire moeder hoef je niet te imiteren en zij hoeft je niet te inspireren," vindt Raskin, "dat ze je op weg zet, aanmoedigt of volgt kan volstaan." De volledige tekst leest u hier.

 

19/01/2014 Toast Literair

Als ieder jaar zet het Davidsfonds het nieuwe jaar feestelijk in met zijn Toast Literair. Brigitte Raskin is dit keer te gast bij de Davidsfonds-afdeling Hever-Schiplaken-Boortmeerbeek en iedereen is welkom voor het literair ontbijt in zaal Carpus in Hever om 9.30 uur. 

 

20/10/2012 Boekendokter

Opgeleid door Cobra.be, de cultuursite van Canvas, is Brigitte Raskin gepromoveerd tot boekendokter. Zij gaf al consultatie op de boekenbeurs in Antwerpen 2011 en maakte zoveel naam dat ze nu geraadpleegd kan worden op de Klantendag van de bibliotheek van Knokke-Heist op 20 oktober 2012. Meer informatie vindt u hier.

 

06/09/2012 De Taalgrens, of wat de Belgen zowel verbindt als verdeelt

Deze zomer verschijnt bij het Davidsfonds van de hand van Brigitte Raskin De Taalgrens, of wat de Belgen zowel verbindt als verdeelt, een boek over de Belgische geschiedenis van 500 voor tot 2000 na Christus. In het hoofdstuk over de negentiende eeuw snijdt ze de kern van haar betoog als volgt aan: "Op vraag van de flaminganten onder hen waren de politici beginnen te sleutelen aan de discriminerende Franse eentaligheid van België en zo aan de taalgrens tussen de elite en het volk in Vlaanderen en Brussel. Maar om die sociale taalgrens zogezegd te slechten, begonnen ze toch wel niet te morrelen aan de regionale taalgrens zeker? Met het gevolg dat de verzwakking van de sociale taalgrens en de versterking van de regionale taalgrens verknoopt raakten, gordiaans of niet, dat was toen nog niet in te schatten."

Een interview met Brigitte Raskin door journaliste Katrien Steyaert voor het cultuurmagazine van het Davidsfonds 'Omtrent' (juni 2012) kunt u hier lezen.

Voor een interview op ActuaTV door Ludwig Verduyn klikt u hier.

 

29/03/2012 Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel

Bibliotheekblad, dat al enkele jaren de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland organiseert, ging nu ook op zoek naar de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel. In de loop van 2011-2012 kwam het tot een shortlist van 12 genomineerde bibliotheken, waaruit de jury, voorgezeten door Brigitte Raskin, de winnaar koos. De bekendmaking werd een feestelijke gebeurtenis in de Antwerpse bibliotheek Permeke, en the winner is: de bibliotheek van Balen. Het zilver ging naar de bibliotheek van Elsene, het brons naar die van Genk. 

 

18/03/2011 Leve hij, Johan Anthierens

Bij de tiende verjaardag van zijn dood werd Johan Anthierens (1937-2000) hartverwarmend herdacht in de media. Brigitte Raskin schreef hem in De Standaard een open brief en stelde daarin voor een van de dromen van Anthierens te laten uitkomen: het aanbrengen van het gedicht "Bericht aan de reizigers" van Jan van Nijlen in het Centraal Station van Antwerpen. Op vrijdag 18 maart, twee dagen voor de elfde verjaardag van Anthierens' dood, was het zover: de actie LEVE HIJ mondde uit in de onthulling van de gedichtenmuur in een doorgang tussen de stationshal en het atrium. Antwerpen Boekenstad realiseerde het kunstwerk in samenwerking met de NMBS. Ook Radio 1 behartigde het initiatief en bracht uitgebreid verslag van de hele actie in het cultuurprogramma Joos. Zie ook de berichtgeving op De Standaard Online.

 

03/03/2011 Bokes & Books in Mechelen

In De Zondvloed, de Mechelse boekhandel met koffie, staat maandelijks een lunch met Bokes & Books op het menu. Op donderdagmiddag 3 maart werd De gestolen prinses, de adolescentenroman van Brigitte Raskin, geserveerd en kwam ze die zelf op smaak brengen. Het boek is intussen ook opgenomen als wegwijzer in de literaire plattegrond van Mechelen.              

 

13/02/2011 Afscheid van 2010 en van Jean Ferrat

Om 2010 af te sluiten schreef Brigitte Raskin een afscheidsbrief aan de in het voorbije jaar overleden chansonnier Jean Ferrat. De brief was te beluisteren in het Radio 1-programma Moshi en is hier te lezen.  

 

10/11/2010 Dwalen door de salle des pas perdus

Sinds 2008 schrijft Brigitte Raskin de column "Betrokken partij" voor het informatieblad van de NOAB (Nederlandse Orde van Advocaten te Brussel). Ze behoedt er zich voor zich te mengen in het belangrijke debat over de Belgische rechtspraak, omdat ze daarin onbevoegd is. Maar ze dwaalt wel met plezier door de salle des pas perdus, het hart van het Brusselse Justitiepaleis. Is het monsterlijke gebouw van Poelaert toe aan een nieuwe bestemming? Die vraag wordt hier gewikt en gewogen.

 

13/06/2010 Van weg-met-Vandenbroucke tot stem-voor-Vandenbroucke

In aanloop tot de verkiezingen van 13 juni schreef Brigitte Raskin in De Morgen een brief aan Frank Vandenbroucke, die op de Senaatslijst stond voor de SP.A: "Lijstduwer voor de Senaat, het lijkt een plaats van niks, maar we weten wel beter. Heel Vlaanderen kan je daar zien staan en heel Vlaanderen zàl je daar zien staan." Vandenbroucke werd met een overdonderend aantal stemmen tot senator gekozen.      

 

21/03/2010 VAN WEG-MET-COLLARD TOT WEG-MET-VANDENBROUCKE

Geconfronteerd met de lotgevallen van Frank Vandenbroucke in de socialistische partij en de discussies over de toekomst van links in Vlaanderen, bezint Brigitte Raskin zich over haar eigen keuze voor links in de autobiografische tekst "Het politieke cv van een 68'er"Sampol, tijdschrift voor een democratisch socialisme, 3/2010. 

 

12/12/2009 Struikrover duikt op aan het Justitiepaleis

Op zaterdag 12 december 2009 verhuisde in Antwerpen het beeldhouwwerk van Jan de Lichte van een uithoek van het openluchtmuseum Middelheim naar de Bolivarplaats, het voorhof van het Justitiepaleis, waar de struikrover nu voor altijd de samenleving blijft uitdagen.
Dit is het voorlopig eindpunt van een bewogen geschiedenis, die begint in 1979. Dat jaar gaf de stad Aalst aan kunstenaar Roel d'Haese de opdracht een beeld te maken ter ere van de Aalsterse auteur Louis Paul Boon. In plaats van Boon zelf te portretteren maakte D'Haese een beeld van diens roemruchte personage Jan de Lichte.
Johan Anthierens (1937-2000) was een bewonderaar van tegelijk Roel d'Haese, Louis Paul Boon én Jan de Lichte. Hij volgde de geschiedenis van het beeld dan ook met argusogen, maar was er helaas niet meer bij toen het beeld uiteindelijk voor het Antwerpse Justitiepaleis terechtkwam. Brigitte Raskin bewaarde in Ooggetuige wel het eresaluut van Anthierens aan D'Haese, Boon en De Lichte.

 

08/11/2009 Ambassadeur van de klassieke muziek

In het Klara-radioprogramma De Ambassadeurs biedt Katelijne Boon haar gast van de dag een muzikaal programma aan en maakt ze hem of haar tot ambassadeur van de klassieke muziek. Op 2 oktober 2009 was Brigitte Raskin te gast. Een maand later, op 8 november 2009, zat de nieuwbakken ambassadeur aan tafel bij Kurt Van Eeghem, in het Klara-radioprogramma De Sporen. "Ik ben een laatbloeier in mijn liefde voor klassiek", bekende Raskin, en dat doet ze ook in het autobiografische relaas Crescendo.

 

12/09/2009 De gestolen prinses

Begin september verscheen bij Davidsfonds/Infodok De gestolen prinses, een jeugdboek van Brigitte Raskin. Op de feestelijke voorstelling van het boek, op 12 september in boekhandel De Zondvloed in Mechelen, leidde Annemie Leysen, recensente en publiciste jeugdliteratuur, het boek in en interviewde ze Brigitte Raskin over De gestolen prinses.
Mechelen Blogt startte zijn commentaar op het boek en RTV (Regionale televisie Mechelen) maakte een reportage voor zijn boekenrubriek Bladwijzer, de uitzending van 13 oktober.
In De Leeswelp, een uitgave van het Vlaams Bibliografisch Documentair en Dienstverlenend Centrum, verscheen een uitgebreide recensie van het boek onder de titel "Een eeuw geschiedenis in boekformaat".

 

 

15/08/2009 Feestvierende familie gezocht

In het boek De Eeuw van de Ekster speelt pater Joseph Raskin (1892-1943), Chinamissionaris en Belgische verzetsstrijder, de hoofdrol. Tot het rijke archief van deze oom van Brigitte Raskin behoort slechts één filmpje waarin de pater te zien is, lachend en gebarend op een communiefeest. Waar, wanneer en in welke familie werd het korte, amateuristische filmpje gedraaid? Die vraag stellen de familieleden van pater Raskin zich al een halve eeuw, nu ook via YouTube.
Pater Raskin, van wie in Aarschot een standbeeld staat ter herinnering aan zijn heldhaftige dood in handen van de nazi’s, was in de jaren dertig van de vorige eeuw propagandist voor de missiecongregatie van Scheut. Daardoor was hij in vele katholieke kringen kind aan huis en een graaggeziene gast op familiefeesten. Zijn vriendenkring strekte zich uit van Lichtervelde tot Veldwezelt en de gezochte familie kan dan ook net zo goed West-Vlaams als Limburgs zijn, of ook Waals. Het communiefeest moet gevierd zijn tussen 1934 en 1941, de communicant van toen was misschien een enige zoon en werd omringd door grootouders en tantes. Als hij nog leeft, is hij nu een tachtiger. Zo zijn familie zich bekendmaakt (via “Contact”), bezit ook zij voortaan een uniek familiefilmpje.