C van COVER

SM
Literaire Scheurkalender, 17-6-2006


Goed nieuws. Mijn uitgever geeft mijn boek De Eeuw van de Ekster heruit, dat al drie jaar in een dal tussen de bergen papier op zijn werktafel ligt. “Voor een actieboekenreeks van Het Nieuwsblad en Standaard Boekhandel,” preciseert hij. “Actie ‘Sterke Vrouwen’, en dat zijn dan negen schrijfsters van wie een boek met een krantenbon 4,95 euro kost in de boekhandel.”
Maar de reeks gaat “Straffe Madammen” heten, lelijk Vlaams volgens mij. En ik voel me onwennig in de rij vrouwen. Voor mij: Melissa P, een Italiaanse tiener die naar het schijnt porno schrijft. Na mij: Elfriede Jelinek, De pianiste, een boek over masochisme.
De reeks SM krijgt covers mee met intieme foto’s die een tiende vrouw maakt van een elfde, net niet naakt. De pianiste: vrouw in bed, close-up van haar arm waarin ze haar tanden heeft gezet. Melissa P: vrouw op de rug, beha zit nog vast met één haakje. Mijn Ekster: vrouw vooraan, close-up van haar navel waaronder nog net het elastiek van haar doorzichtige slipje en wat schaamhaar.  
“Maar dat boek gaat over een pater die door de nazi’s wordt onthoofd en nooit een vrouw in haar slipje heeft gezien,” geef ik als commentaar bij het ontwerp. Zie navel, denk navelstreng, lees familiegeschiedenis, krijg ik als uitleg.
In de definitieve versie mag het schaamhaar wel weg.