Intro  Boek  Fragmenten  Recensies  Uitgaven  Extra's

"Aan het begin van de alfabetisering is de ongeletterde traag en moeizaam aan het spellen. Hij probeert zich zo raak mogelijk uit te drukken en wil kort en goed naar buiten brengen wat in zijn binnenste op verwoording wacht. Aan het eind van de alfabetisering doet de zo geletterde schrijver precies hetzelfde. Zet de een naast de ander en het zal opvallen dat hun schrijfritme even traag is en hun onzekerheid even groot."

In 1989 verruilde Brigitte Raskin haar loopbaan als lerares en journalist voor het schrijverschap, maar bleef ze naast boeken ook artikels allerlei schrijven.
In Eigenzinnig alfabet bundelt ze teksten van nu en vroeger. Het is een verzameling "klein proza" en een doorlichting van wat ze in zevenentwintig jaar zwerven in de media schreef. Zo zijn er bijvoorbeeld artikels over Aarschot, het Boek en Cuba te lezen. Of over Jozef Deleu, euthanasie en het feminisme, over Simone Signoret en Noord-Ierland. 

De teksten zijn soms journalistiek, soms literair. Maar altijd verhalen ze over een stukje leven. Met al de letters van het alfabet probeert Raskin zo eerlijk, zo raak en zo goed mogelijk uit te drukken wat in haar binnenste op verwoording wacht. Zo is Eigenzinnig alfabet niet alleen een originele tijdsschets, maar evengoed de onZekere biografie.