Intro  Boek  Fragmenten  Recensies  Uitgaven  Extra's

Hans Warren, PZC, 24-04-1992
"Wie de stad Antwerpen een beetje kent, heeft mogelijk de Maagd van Antwerpen wel eens zien staan: een Victorie-achtige vrouwenfiguur met vleugels en twee bliksemschichten in de omhooggestrekte armen. Zij prijkt hoog op een gebouw op de hoek van de Meir en de Veniusstraat. Het is eigenlijk de personificatie van 'Electrica', maar in de volksmond heet ze De Maagd van Antwerpen, wier naam Maria S'Heeren zou hebben geluid. Een moderne legende, maar, zoals het een legende betaamt: er gaat een waargebeurde geschiedenis achter schuil en die wordt door Brigitte Raskin in al haar dramatische gruwelijkheid geschetst."

Martine Cuyt, Gazet van Antwerpen, 22-04-1992
"Het verhaal van De Maagd van Antwerpen situeert zich in 1902. De stad maakte zich op voor de jaarlijkse Lichtstoet, een optocht met praalwagens als eerbetoon aan de nieuwe God die elektriciteit heet. [...] Het werd een oogverblindende stoet. Maar wat als een sprookje begon, zou voor Maria de Sneeuwkoningin eindigen als een hel. [...] Maria S'Heeren stierf een ellendige dood, als op een brandstapel. Dit gegeven is gekend in Antwerpen, en zowat elke Antwerpenaar kent Maria S'Heeren als de 'maagd van Antwerpen'. En het beeld Electrica op de Inno, op de hoek van de Meir en de Otto Veniusstraat. 
Maar niet iedereen kent nog de oorsprong van de exacte feiten of het hele verhaal. Brigitte Raskin heeft wat destijds in de krant als fait-divers tussen de andere ongelukken en -gevallen stond, verwerkt in een vlot leesbaar boekje."