BOEK EEN BOEKENLEZING

Niemands meester, niemands knecht:

JOHAN ANTHIERENS, meester van het vrije woord In maart 2025 zal journalist Johan Anthierens vijfentwintig jaar overleden zijn. Hij is er niet meer, zijn proza is levendiger en soms actueler dan ooit. Brigitte Raskin stelde uit het diverse werk van Anthierens de bloemlezingen Leve mij en Ooggetuige samen. En ze geeft graag lezingen over de rebelse man, een Charlie vooraleer duizenden dat even werden. Ze vertelt over zijn leven, leest voor uit artikels, columns en brieven. Een eerbetoon aan een onvergetelijke mooischrijver en geëngageerde Vlaming.

Een historisch aanbod:

DE TAALGRENS, of wat de Belgen zowel verbindt als verdeelt
Hoe kwam de Germaans-Romaanse taalgrens in West-Europa, die België doormidden snijdt, tot stand? Waarom was de sociale taalgrens tussen elite en volk een veel grotere hindernis dan de regionale taalgrens tussen Vlamingen en Walen? Een verhaal dat begint bij de Franken die de Rijn oversteken en eindigt bij Belgische politici die in 1963 de scheidingslijnen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel wettelijk vastleggen.


PRINSESSENLEVENS ZIJN GEEN SPROOKJES, of de moeder, tante en zus van keizer Karel
Johanna de Waanzinnige kwam op haar zeventiende naar de Nederlanden om er Filips de Schone te trouwen en Habsburgse kinderen te baren; toen ze koningin was Castilië werd en haar man in Spanje jong overleed, kon haar vader haar verbannen naar een isoleerkasteel. Margareta van Oostenrijk was op haar vijfentwintigste al drie keer uitgehuwelijkt en twee keer weduwe; zelf kinderloos, wijdde ze zich in Mechelen aan de opvoeding van haar neefje Karel en zijn zussen. Isabella van Oostenrijk, een van die zussen, werd op haar veertiende uitgehuwelijkt aan de koning van Denemarken, met wie ze jaren later in ballingschap naar de Nederlanden kwam, waar ze op haar vijfentwintigste overleed.

OORLOGSDUIVEN, de inzet van een geheim wapen in WO II
1940. Om rechtstreeks contact te krijgen met de bevolking van het door de nazi’s bezette vasteland, richtten de Britten een extra veiligheidsdienst op, Columba. Die gaat de parachutering van Britse duiven organiseren van Kopenhagen tot Bordeaux, duiven die dan hopelijk terugkeren naar Groot-Brittannië met nuttige inlichtingen over de vijand. Dat lukt soms, en in juli 1941 bezorgt een duif bericht 37 aan Columba, dat zo bijzonder is dat het ook op het bureau van Churchill belandt. Het is afkomstig uit België, van een verzetsgroep die zich Leopold Vindictive noemt. Zo start een spionageverhaal dat is gedocumenteerd tot en met zijn dramatische afloop in 1943.

Een zelfonderzoek:

IK BEN EEN KOEKOEKSJONG GEBLEVEN, over een grillig schrijverschap

Met haar debuut ‘Het koekoeksjong’ zette Brigitte Raskin meteen de toon van haar volgende boeken: ze vertelt ware verhalen en loopt daar ook zelf in rond, spoorzoekend naar mensen en gebeurtenissen. En waarom gaan dit debuut en verscheidene andere boeken over wat Raskin ‘onderbroken levens’ noemt? Aan de hand van het verhaal van haar leven en loopbaan en het voorlezen van fragmenten uit haar werk peilt ze naar wat haar bezielt bij het schrijven.

 

 

 

 

P R A K T I S C H :

Rechtstreeks afspreken via http://www.brigitteraskin.be/contact/


“Want de verteller zet een waar verhaal graag naar zijn hand.”

Brigitte Raskin